top of page
Szukaj
  • Zdjęcie autoraWojciech Ciżek

Grill na Pellet Broil King

Zaktualizowano: 7 lut 2020

Jak działa Grill na pellet:


NIekwestionowaną nowością na rynku grilli Broil King jest grill na pellet.

Grill z komputerem ?

Tak. Ten grill potrafi opanować i kontrolować ogień wytwarzany za pomocą spożywczego peletu wytwarzanego z najlepszego jakościowo drewna.



Co to jest pellet do grillowania.


Aby uzyskać stale warunki do grillowania sprasowano pod cisnienem najlepszej jakości wiórki drewna i stworzono Pellet spożywczy.

W porównaniu do innych typów pelletu, pellet spożywczy zrobiony jest w 100% z wyselekcjonowanego o różnych profilach smakowych bez spoiw i innych dodatków drewna.

Do odpowiednich dań są dedykowane inne profile smakowe pelletu.

Przykład:

- wołowina, wieprzowina, drób, warzywa, ryby pizza - Griller's Select #63939


Pellet Broil Kinga Smoke Master's #63930 odróznia się od innych pelletów tym, że w jednej granulce zmieszane są trzy gatunki drzew : klon, orzech amerykański i wiśnia. W innych peletach trzeba zmieszać trzy granulki żeby otrzymać taką mieszankę.


Jak odpalić grilla na pelet.


Poo prawej stronie grilla jest umieszczony zbiornik do którego wsypujemy granulki jednego z rodzajów pelletu za pomocą łopatki do pelletów #63946.



Wybieramy odpowiednią temperaturę na panelu sterującym za pomocą pokrętła lub za pomocą dedykowanych trzech przycisków do wędzenia (107°C), pieczenia (175°C) i grillowania (315°C).


Panel sterowania grilla Broil King Regal Pellet z dużym wyświetlaczem i wygodnymi pokrętłami i przyciskami.


Następnie pellet wędruje za pomocą podajnika ślimakowego do paleniska.




Wiatrak znajdujący się pod żarnikiem który rozgrzewając się doprowadza do zapłonu pelletu doprowadza niezbędny do utrzymania ognia powietrze (tlen)



Tak zaczyna się rozpalenie grilla i utrzymanie zadanej temperatury grillowania.



Zadanie wcześniej wspomnianego komputera w kontroli żywego ognia.


Znajdujące się w grillu 3 sondy mierzą temperaturę wewnątrz mięsa i temperaturę wewnątrz komory grilla. Pomiar temperatury jest dokonywany co 20 sekund i dane przekazywane są do komputera, który analizuje czas, tempo wzrostu temperatury, typ peltu, wartość kaloryczną i decyduje jaką ilość peletu należy dosypać i z jaką prędkością kręcić wiatrak żeby uzyskać bardzo dokładną temperaturę grillowania.





W Grillach na pellet jesteśmy w stanie idealnie kontrolować temperaturę grillowania z bardzo dużą dokładnością z marginesem błędu ± 5°C. W piekarnikach domowych odchyły temperatury siegają ± 20°C błedu, co skutkuje nie dopieczeniem lub spaleniem potrawy.


Rewolucja w grillowaniu


W starych sposobach grillowania, w tradycyjnych smokerach lokomotywach opalanych drewnem trzeba było mieć wiedzę pitmastera na temat ile trzeba dodać drewna do grilla, jak utrzymać stałą temperaturę w przypadku gdy gęstość, wilgotność, wielkość drewna miało bardzo duże znaczenie. Temperatura na zewnątrz, ciśnienie i wilgotność nie ułatwiały utrzymania właściwej temperatury.

Dobre Barbecue to niska temperatura i długi czas grillowania.

W przypadku grillowania w niskiej temperaturze przez 10 do 24 godzin łopatki wieprzowej (szarpana wieprzowina) zwana Pulled pork, czy mostka wołowego (brisket) jest bardzo trudne, bo trzeba przez cały czas kontrolować temperaturę co 10-15 minut i nie można iść spokojnie spać. To czy utrzymamy stałą temperaturę będzie miało znaczenie w uzyskaniu soczystego i rozpadającego się mięsa.

Grill na pellet Broil King jest znakomitym rozwiązaniem i udogodnieniem.

Komputer bierze na siebie całą odpowiedzialność przez cały czas grillowania w utrzymaniu właściwej temperatury.

Dosyp tylko co jakiś czas pellet.


Na zdjęciu poniżej pokazany jest pojemnik na popiół po spaleniu dwóch worków pelletu.




W grillu na pellet znajdują się wyprofilowane rynienki do odprowadzenia tłuszczu wyciekającego podczas grillowania lub wędzenia, który zbierany jest w pojemniku na tłuszcz.

W celu łatwego czyszczenia i wymiany zalecamy stosowanie aluminiowych tacek dostępnych w naszym sklepie.




Do wyciągania pojemnika na popiół i na tłuszcz polecamy uchwyt wielofunkcyjny




23 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page