top of page

Grill na Pellet Broil King

  • Zdjęcie autora: Wojciech Ciżek
    Wojciech Ciżek
  • 6 lut 2020
  • 2 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 7 lut 2020

Jak działa Grill na pellet:


ree

NIekwestionowaną nowością na rynku grilli Broil King jest grill na pellet.

Grill z komputerem ?

Tak. Ten grill potrafi opanować i kontrolować ogień wytwarzany za pomocą spożywczego peletu wytwarzanego z najlepszego jakościowo drewna.



Co to jest pellet do grillowania.


Aby uzyskać stale warunki do grillowania sprasowano pod cisnienem najlepszej jakości wiórki drewna i stworzono Pellet spożywczy.

W porównaniu do innych typów pelletu, pellet spożywczy zrobiony jest w 100% z wyselekcjonowanego o różnych profilach smakowych bez spoiw i innych dodatków drewna.

ree

Do odpowiednich dań są dedykowane inne profile smakowe pelletu.

Przykład:

- wołowina, wieprzowina, drób, warzywa, ryby pizza - Griller's Select #63939


Pellet Broil Kinga Smoke Master's #63930 odróznia się od innych pelletów tym, że w jednej granulce zmieszane są trzy gatunki drzew : klon, orzech amerykański i wiśnia. W innych peletach trzeba zmieszać trzy granulki żeby otrzymać taką mieszankę.


Jak odpalić grilla na pelet.


Poo prawej stronie grilla jest umieszczony zbiornik do którego wsypujemy granulki jednego z rodzajów pelletu za pomocą łopatki do pelletów #63946.



ree

Wybieramy odpowiednią temperaturę na panelu sterującym za pomocą pokrętła lub za pomocą dedykowanych trzech przycisków do wędzenia (107°C), pieczenia (175°C) i grillowania (315°C).


ree

Panel sterowania grilla Broil King Regal Pellet z dużym wyświetlaczem i wygodnymi pokrętłami i przyciskami.


Następnie pellet wędruje za pomocą podajnika ślimakowego do paleniska.



ree

Wiatrak znajdujący się pod żarnikiem który rozgrzewając się doprowadza do zapłonu pelletu doprowadza niezbędny do utrzymania ognia powietrze (tlen)



ree

Tak zaczyna się rozpalenie grilla i utrzymanie zadanej temperatury grillowania.



Zadanie wcześniej wspomnianego komputera w kontroli żywego ognia.


Znajdujące się w grillu 3 sondy mierzą temperaturę wewnątrz mięsa i temperaturę wewnątrz komory grilla. Pomiar temperatury jest dokonywany co 20 sekund i dane przekazywane są do komputera, który analizuje czas, tempo wzrostu temperatury, typ peltu, wartość kaloryczną i decyduje jaką ilość peletu należy dosypać i z jaką prędkością kręcić wiatrak żeby uzyskać bardzo dokładną temperaturę grillowania.



ree

ree

W Grillach na pellet jesteśmy w stanie idealnie kontrolować temperaturę grillowania z bardzo dużą dokładnością z marginesem błędu ± 5°C. W piekarnikach domowych odchyły temperatury siegają ± 20°C błedu, co skutkuje nie dopieczeniem lub spaleniem potrawy.


Rewolucja w grillowaniu


W starych sposobach grillowania, w tradycyjnych smokerach lokomotywach opalanych drewnem trzeba było mieć wiedzę pitmastera na temat ile trzeba dodać drewna do grilla, jak utrzymać stałą temperaturę w przypadku gdy gęstość, wilgotność, wielkość drewna miało bardzo duże znaczenie. Temperatura na zewnątrz, ciśnienie i wilgotność nie ułatwiały utrzymania właściwej temperatury.

Dobre Barbecue to niska temperatura i długi czas grillowania.

W przypadku grillowania w niskiej temperaturze przez 10 do 24 godzin łopatki wieprzowej (szarpana wieprzowina) zwana Pulled pork, czy mostka wołowego (brisket) jest bardzo trudne, bo trzeba przez cały czas kontrolować temperaturę co 10-15 minut i nie można iść spokojnie spać. To czy utrzymamy stałą temperaturę będzie miało znaczenie w uzyskaniu soczystego i rozpadającego się mięsa.

Grill na pellet Broil King jest znakomitym rozwiązaniem i udogodnieniem.

Komputer bierze na siebie całą odpowiedzialność przez cały czas grillowania w utrzymaniu właściwej temperatury.

Dosyp tylko co jakiś czas pellet.


Na zdjęciu poniżej pokazany jest pojemnik na popiół po spaleniu dwóch worków pelletu.



ree

W grillu na pellet znajdują się wyprofilowane rynienki do odprowadzenia tłuszczu wyciekającego podczas grillowania lub wędzenia, który zbierany jest w pojemniku na tłuszcz.

W celu łatwego czyszczenia i wymiany zalecamy stosowanie aluminiowych tacek dostępnych w naszym sklepie.




Do wyciągania pojemnika na popiół i na tłuszcz polecamy uchwyt wielofunkcyjny




Commentaires


Master Spas Polska : +48 505 116 608

Master Spas Slovakia : +421 944 571 914

Warszawa  : +48 783 953 783

  • googlePlaces
  • facebook

©2019 by Spa Ogrodowe. Proudly created with Wix.com

bottom of page